Vår tid är Nu

 

Vad drömmer du om?

Laga sushi? Lära dig rida barbacka? Prata portugisiska? Lösa Fermats gåta? Se Machu Picchu? Åka husvagn från Treriksröset till Ystad? Ha en sommarstuga vid en sjö i Värmland? Dansa salsa? Ha en relation? Skriva en bok? Engagera dig i Röda Korset? Bara ta en långsemester? Den här gången tänkte jag skriva om drömmar och om längtan, och om att ta dessa tillvara.

140807 Göra egen sushi!

Så här i början av augusti så hoppas jag att du njutit av den vackra sommaren, vilat lite grann, haft roligt och känt en större frihet än annars.

När jag har möjlighet att låta tankarna får röra sig lite friare,så dyker det alltid upp en massa nya idéer. Jag hör mig själv på ett tydligare sätt och jag kommer i kontakt med mina längtan och mina drömmar. Ibland är det saker som har legat och grott ett tag, men som inte fått komma till tals tidigare. Ibland är det saker som kommer rakt ur tomma intet.

Det var under en sådan stund i början av förra hösten som jag fick för mig att jag skulle läsa kinesiska på universitet, vilket jag också gjorde i våras. Den tanken och längtan förvånade både mig själv och min omgivning – vad skulle det vara bra för? Vad det inte svårt? Skulle det inte krävas år för att kunna bli ens hyfsad på det språket? Vad skulle jag ha det till? Jag struntade i mina egna och andras frågor och sjösatte projektet (som dessutom gav min en brutal, men välbehövlig, introduktion till diverse datasystem eftersom det var distansundervisning och jag bytte från Mac till PC!)

Redan i början av terminen upptäckte jag hur dessa krumelurer passade som en pusselbit i det övriga som jag gör. Till exempel så berättar akupunkturpunkternas kinesiska namn om deras funktion och användning. Har man minsta hum om vad orden betyder, kan man lista ut mycket mer. Varje qi gongbok med självaktning använder kinesiska för att förklara processer, och i rörelsernas namn finns också förklaringar. Så här i efterhand är jag så glad över ett jag lystrade till detta hugskott, för den nya kunskapen har öppnat upp så mycket nytt för mig. Det lilla jag vet om själva språkets konstruktion får mig att förstå mer av hur den kinesiska medicinen är uppbyggd (kinesisk medicin för mig är bl a akupunktur, massageformen tui na, örtmedicin, qi gong, meditation och även martial arts) .

I terminen ingick även ett fantastiskt delmoment som handlade om de kulturella skillnaderna mellan Västvärlden och Asien. Det gör mig mer förberedd när jag kommer iväg på min drömresa till Kina, och jag förstår numera min kinesiska vän Julie så mycket bättre. Jag förolämpar henne inte längre stup i kvarten!

Assignment 8b

Denna termin och allt som jag nu förstod så mycket bättre, gjorde mig också redo att fördjupa mig ytterligare i mina qigongstudier, med alla investeringar av tid, kraft och avstående av annat det innebär. Jag har kommit många oväntade steg närmare det som jag har längtat efter i så många år.

Den här gången följde jag min längtan och lyssnade inåt på vad drömmarna ville föra mig, och jag är så glad över allt jag har vunnit på det. Det är dock inte alltid som jag varit så klok…

All our dreams can come true,

if we have the desire to pursue them …

Walt Disney

Vad finns det för fällor vi kan gå i som hindrar oss från att uppfylla våra drömmar och nå vår längtans mål?

Hjälp, tänkt om det händer! Det krävs mod att följa vår längtan. Ibland kan det kännas skrämmande att kännas vid våra drömmar för de kan vara stora och utmanade. För att unkomma rädslan så börjar vi bygga upp berg av argument som talar för att INTE ska göra det som vi längtar så hett efter. Lyssna därför noga på vad du säger till andra eller tänker i din ensamhet.

Om det vore möjligt, vad händer då? Kanske utmanas hela vår syn på tillvaron och på oss själva, om vi ger oss av och söker efter vår längtan och lycka. Orkar vi revidera våra sanningar, eller väljer vi att stanna kvar i känslan av att “man kan inte få allt”,  jag kan inte påverka min framtid? Om vi vågar sträcka oss efter vår största längtan och det visar sig att vi når krukan med guld vid regnbågens slut – då måste det ju gå att ändra så mycket annat vi inte är nöjda med? Orkar vi med insikten att mycket mer är möjligt?

Jag borde skämmas! För vissa utav oss är det inte lätt att ge oss rätten att söka efter det vi vill. Tanken på att få det vi drömmer om kan konstigt nog skapa skuldkänslor inombords. Att sätta dövörat till vårt hjärta och leva ett liv utan att uppfylla vår starkaste längtan kan ha med vårt egenvärde att göra. Att bara tillåta oss att få det vi längtar efter lite grann, för att inte behöva konfronteras med skuldkänslor. Det som vi längtar efter kan skapa dåligt samvete, för att andra runt omkring oss inte har det vi längtar efter.

Det kommer ändå inte att gå, så det är lika bra att låta bli! Risken finns att vi kan misslyckas och bli besvikna… Att vara så rädd för smärtan om drömmen går i kras eller om vi misslyckas, kan få oss att avstå från att starta processen.

Vad ska de andra säga? Ibland avstår vi från att ta steg mot vår längtan och vår dröm för att vi är rädda för vad andra tycker. Kommer de att skratta åt oss, för att det vi drömmer om är löjligt? Tycker de att vi förhäver oss, och önskar för mycket? Tycker de att vi är orealistiska? Här har jag ett råd att ge. När du berättar för andra om det som är ditt hjärtas längtan – välj då dina förtrogna med stor omsorg. Välj dem som vill se dig lycklig, som vill se dig växa och bli allt du kan, få det som du drömmer om. Avstå från att dela med dig till dem, vars egna rädslor kommer att triggas igång då du berättar  om dina planer.

140807 Det DÄÄÄR kommer aldrig att gå!

Se dina drömmar som ömtåliga frön som behöver näring, din tro och ditt hopp, för att gro och bli till en planta. Möts de av någon som säger – Det DÄÄR kommer AAAALDRIG att gå! så är det lätt hänt att de vissnar och dör, trots att de mycket väl kunnat växa sig starka och ge dig lycka och glädje. Tänk också på att för vissa är din målmedvetenhet att nå din dröm ytterligt provocerande, för att de själva inte våga göra samma sak. Vänta med att berätta för dessa rädhågsna, tills du har nått dit du drömt om att nå. Då kan du fungera som inspiration genom att visa att det är möjligt! 🙂

Men hur ska det går för mig då??? Andra kanske inte vill att vi ska ge oss ut på jakt efter att vår lycka och dröm. Måhända påverkas deras vardag om vi når dit – eftersom det kanske kräver att vi avstår från det som är mindre viktigt för oss. Kanske är de rädda för vad omgivningen ska tycka om vi helt plötsligt kastar loss och gör och blir det vi vill. Våra närstående är kanske rädd för att en skugga ska falla på dem, för att vi gör det vi måste göra för att bli kompletta i oss själva.

140807 Oj, jag glömde...

Jag har ingen diciplin! Att inte orka satsa, att inte orka göra åtagandet kan få oss att förlora chansen att nå vår dröm. Eftergivenheten kan hindra oss från att skapa förutsättningarna, att göra ansträngningen som krävs. Vi behöver träna vår viljestyrka och visa att vi håller det vi lovar oss själva.

Den sorgligaste av dem alla är den inre sabotören, som för att bevisa att vi inte kan, inte är värdiga,  inte har rätt att lyckas, gör allt den kan för att vi inte ska få det vi drömmer om. Den ser till att vi inte orkar vara focuserade, uthålliga och beslutsamma nog att slå följe med vår dröm.

Detta är bara några hinder jag kom på, det finns många, många fler. Bakom dessa hinder i vårt psyke finns det alltid en sanning att finna. Hur galet det än kan tyckas så försöker den sanningen skydda oss från något. En bakvänd men god tanke från vårt ego. Konstigt nog kräver uppfyllandet av våra drömmar ofta att vi  övervinner det som vi är mest rädda för. Emellanåt undrar jag om inte Livet skapar denna enorma längtan inom oss för att vi ska få draghjälp att bryta ner våra största rädslor. Lyckas vi med det så är vi en lång bit på väg.

20140807 Kom ner!!!

I skrivande stund så rasar den stora skogsbranden i Västmanland. Varannan timme ringer jag till mina föräldrar som bor i närheten. Grannens hästhagar är fulla med hästar som evakuerats, alla är berörda på något sätt och de flesta försöker hjälpa till med vad de kan. Äntligen har planen från Frankrike och Italien kommit fram och jag hoppas att de ska kunna hjälpa oss att få bukt på detta för människornas, djurens och naturen skull.

En oskyldig liten gnista satte igång en katastrof som berör så många tusental människor, tama och vilda djur och som ödelägger så stora arealer. Det visar både hur skör vår vardag är, men också hur oändliga möjligheter vi egentligen har när allt bara är “som vanligt”.

Nu när hösten kommer och vi gör en liten omstart, så vill jag uppmuntra dig att ta vara på den där idén, längtan, drömmen som du burit på och som kanske poppade upp under sommaren. Ta ett steg i den riktningen, och se vart det för dig. Misstro inte heller de små framstegen, för varje rörelse i rätt riktning förändrar allt och skapar nya möjligheter.

Ha det gott så länge, så hörs vi!

PS. Förresten, mäkta stolt är jag – jag klarade alla tentorna! 😉  啡常 好

 

 

 

 

Leave a Reply