Allt är inte åt skogen!

Front national i Frankrike och UKIP och Storbritannien vinner jordskredssegrar. I Sverige får SD nästan 10 % av rösterna. Samtidigt så vinner en skäggig man i klänning och långa naglar melodifestivalen och påven besöker Israel där han bjuder upp upp både israeler och palestinier…

Sitter i skrivande stund på Heathrows flygplats på väg hem efter tre intensiva träningsdagar i Bristol. Vi har tränat hårt och kroppen är mörbultat på ett så där behagligt sätt. Efter alla timmar med kinesiskan var det en fröjd för kroppen att få anstränga sig ordentligt.

Jag har tillbringat dessa tre dagar tillsammans med människor som delar intresset för den kinesiska medicinen, den klassiska kinesiska träningen och filosofin bakom dem båda. Vi kommer från olika platser, olika länder, har olika bakgrund, arbetar med olika saker, lever väldigt olika liv – men allt detta saknar betydelse då vi ses. Fundamentet denna träning bygger på (förutom att förbättra hälsan och att man blir så smidig att man så småningom kan gå ner i spagat!! 😉 ) är viljan att bli sitt “premium-jag”. Att städa undan och förlösa de delar som inte hör till den vi är i grunden, filter och lager av rädslor som vi lagt till vår ursprungsperson under livets gång. Jag är fantastiskt lycklig under dessa träningskurser, jag känner mig så hemma tillsammans med dessa människor, och “rosafluffig” och hoppfull när jag åker därifrån.

När jag efter tågresan från Bristol tillbaka till London satte på TV:n på mitt hotellrum, möttes jag i nästan varje kanal av paneler med bekymrade människor som talade om främlingsfientliga partier som vunnit terräng, och om rekordlågt valdeltagande. “Un jour sombre dans l’histoire de la France” (en mörk dag i Frankrikes historia) sa man i Frankrike. I Storbritannien var man bekymrad över vilka signaler UKIP:s resultat i “Europas huvudstad” skulle skicka till resten av världen (jag hoppas att ingen fransman såg just den kommentaren, för då blir det livat!! ) Image

I de spanska och italienska kanalerna visade man bara dubbade såpor – så jag vet inte riktigt hur det har gått för dem. Domedagsprofetiorna fortsatte att dugga ikapp med regnet på morgonen efter. Under korta avbrott mellan experterna analyser gavs det plats för andra nyheter. Korta klipp av påvens besök i Israel, där han sökte kontakt med alla parter. Han bjöd dem “hem till sig” på besök och samtal, och ingen avböjde. Det var ett mindre mirakel som jag bevittnade på TV-skärmen med tanke på att dessa tre kulturer under nästan två tusen år varit i luven på varandra med lidande och blodspillan till följd. 45 sekunder mirakel och sedan tillbaka till “gloom and doom”!

Image

EU-valet har stor betydelse, och resultaten är förstås sorgliga att se, men försöker man hitta något positivt i detta så kan resultaten fungera som en påminnelse om att vi alla har möjlighet att göra vår röst hörd. Om vi vill se ett annat resultat så kan vi påverka utgången. I mitt hjärta har jag ett envist hopp för Europa och för världen. Det är inte bara för att jag har hittat en klunga medmänniskor som är fantastiskt snälla och generösa och för att jag blivit “rosafluffig” av min qigongträning.

Det faktum att en man i klänning och helskägg vinner Eurovisionsfinalen och där får sprida sitt budskap om acceptans inför våra olikheter och respekten inför oss alla som lika värda talar också om i vilken riktning vi är på väg!

Image

Ha det gott i solskenet!

Leave a Reply