En riktig aha-upplevelse!!!

 

En riktig aha-upplevelse!!!

 

I skrivande stund sitter jag här och känner mig alldeles uppspelt över vad jag just har lärt mig – och jag vill så gärna dela med mig av några av de saker som jag fick höra. Information som kanske även du kan ha nytta utav, både när det gäller dig själv när du behöver byta sinnestämning, och när det gäller dina nära och kära. Hur de kan påverkas av ljud / toner /musik de har omkring sig.

Jag lyssnade alldeles nyss till en intervju med David Gibson, som under 15 år har arbetat med musik och ljud i terapeutiskt syfte.  Du ser honom på bilden här brevid och han lät precis lika mjuk och “gullego” som han ser ut. Han började sin karriär som ljudingenjör och arbetade med att göra vanliga studioinspelningar. Det var det arbetet som fick honom att börja fundera över hur ljud egentligen påverkar oss. Som alltid så blir jag lika lycklig av dessa människor som är tvärvetenskapligt kunniga, för de bygger broar mellan olika kunskapsgrupperingar och ökar förståelsen över lag. 

Ljud är frekvenser (svängningar per sekund) och David har studerat hur olika frekvenser påverkar oss. Han arberar för att musik ska bli en del av behandlingen på sjukhus och kliniker. Han delade upp sin forskning och sitt arbete i fyra olika huvudgrupper:

Fysisk läkning av kroppen – exempelvis frekvenser som påverkar cellernas regenereringsförmåga, ultraljud för att spränga njurstenar och för att ta bort tandsten.

Mental läkning, Alzheimer’s, ADD/ADHD, Parkinson’s och minnesförmåga

Känslomässig läkning, hur musik kan hjälpa till att föra upp känslomässiga knutar upp till ytan och lösa dem

Ökning av den “själsliga förmågan”, det som även sker med hjälp av yoga, qi gong meditation, ökning av medvetenheten  etc

Egentligen är det ju inte mer komplicerat än att sätta på favoritlåten och efter 30 sekunder så är man på ett helt annat och bättre humör. Det är när man försöker förklara denna självklarhet på ett vetenskapligt sätt och försöka svara på frågan VARFÖR? som en helt ny värld öppnar sig.

Den del som jag så gärna vill vidarebefordra handlar om människor med depressioner, respektive de som lider av panikångest, har ångestattacker (i denna grupp finns också Parkinson’s patienter) etc.  David Gibson berättade hur ett neurologiskt tillstånd kan förbättras eller försämras  beroende på vad den drabbade lyssnar på för musik. Det handlar alltså inte enbart om att bli på bättre eller sämre humör. Om du själv lider av dessa två besvär, eller har någon i din närhet så kanske det kan vara något att tänka på.

En deprimerad person sjunker allt djupare ner i det grå och mörka, och handlingsförlamning med alltför lugn och mjuk musik. Där kan man hjälpa till att bryta tillståndet med disonanser och livfull musik, och förändra hjärnvågornas mönster. Självklart så behövs det annan behandling för att komma ur en depression, men detta kan vara en väg att inte förvärra tillståndet och hjälpa orken på traven. Det som NLP har som mantra: BREAK STATE!

En människa som lider av ångest, och detta gäller också för Parkinson-patienter som sagt, bör undvika musik som är disharmonisk och innehåller disonanser, just för att den kan trigga igång en ångestattack alt. förvärra sjukdomstillståndet. Däremot så förbättrar harmonisk och mjuk musik välbefinnandet och balanserar det neurologiska systemet.

För en del år sedan så var jag ute på ett riktigt äventyr, och fick vara delaktig i ett MIRAKEL. Jag reste runt i Egypten tillsammans med en grupp amerikaner och besökte ett antal av de fantastiska tempel och heliga platser som finns där. Vid Saqara, trappstegspyramiden strax utanför Kairo, så arbetade man under Faraonernas tid med ljud för läkning av olika sjukdomstillstånd. I de ruinrester som stått emot tidens tand under årtusendena, som fortfarande är placerade på ett sådant sätt att akustiken och ljudvågorna förflyttar sig med exakthet, så arbetade vi på en underbart älsklig och vänlig äldre amerikanska. Carol led av Parkinson’s och reste med sin dotter som hjälpte henne klara allt det praktiska. Under 10 dagar hade jag sett hennes händer skaka, och alla i gruppen hade försökt så osyngligt som möjligt för hennes självkänslas skull, hjälpa till med väskor, göra små tjänster och vara stöd. Där mitt ute i öknen så skedde något helt magiskt när vi använde våra röster. Carols kropp lugnade ner sig och kom till ro, och under de följande tolv timmarna så var det en helt annorolunda Carol vi hade med oss. Så sakteliga så kom hennes symtom tillbaka, men det ställde en massa begrepp på ända inom mig.  Vi var en grupp människor, varav de flesta aldrig varit i närheten av denna diciplin och vi arbetade på en plats där “utrustningen var trasig” pga vind, plundring, erodering och ändå hände detta fantastiska. Det är en upplevelse som jag aldrig kommer att glömma – för det var så långt utanför de gränser som jag då trodde var barriärerna mellan det möjliga och omöjliga.

 

Om du skulle vilja prova på hur olika typer av ljud och musik, balanserar dig så kan du gå in och testa på David Gibsons hemsida www.soundhealingcenter.com Klicka på Soundhealing Therapy i menyn, och där finns det smakprov (SHORT DEMO) från de flesta av de CD:s  som han skapat, så du kan prova hur musiken känns i kroppen. På hemsidan finns också mycket teori att fördjupa sig i, om du vill undersöka HUR? och VARFÖR?

Smaklig spis!

Carin

 

Leave a Reply