Superhjältar I

I fredags så besökte jag, tillsammans med 35.000 andra människor, Tele2 Arena i Stockholm och såg Avicii blanda magiska hörsel- och synintryck åt oss. Det var en  fantastisk kväll, musiken behöver superlativ för att beskrivas och stämningen var på topp.

AVICII

Avicii är ett fenomen. Under två dagar får han 70.000 människor att åka från när och fjärran för att få vara med när han gör det som han brinner för och älskar att göra. Jag kunde inte låta bli att undra om han kände att det hisnade inom honom strax innan han gick in på scenen i sin hemstad. Jag är så glad att jag hann med att få en biljett och fick nöjet tillbringa några timmar mitt i hans musik.

Avicii har också valt att använda den position hans passion och briljans fört honom till som en väg att bidra till en bättre värld och ge många människor chansen till ett bättre liv. Han och har lagt ner både tid och pengar i projektet Hungerhjälpen. Han är beundransvärd – och en superhjälte!

Jag har alltid varit svag för Michel Kors – och jag har aldrig riktigt förstått varför. Visst, han gör fantastiska handväskor, kollektioner och klockor – men det har inte räckt som förklaring till den värme jag alltid känt gentemot honom.

Så öppnade jag här om dagen en tidning och läste en två sidor lång artikel om honom, hans skapande och hans livsgärning – då förstod jag. Han är också en superhjälte! Han gör det han älskar, tar vara på sin talang och sin skaparglädje, och eftersom han bl a har mycket av dessa båda delar så tjänar han stora mängder pengar. Med dessa ekonomiska medel så engagerar han sig för de människor som talar till hans hjärta. Precis som Avicii, så stödjer han organisationer som arbetar för att hjälpa människor att äta sig mätta. Enligt artikeln så har han hittills bla skänkt medel som har betalat 1,5 miljon gratisluncher till utstötta och hemlösa runt om i USA.

001

 

En annan fantastisk människa och superhjältinna av rang, och som gör långt mycket mer än vad jag tror vi är medvetna om, är vår Drottning Silvia. Jag satt och bläddrade i ett reklamblad på ett hotell i Storbritannien för några veckor sedan och hajade till när jag fick se en logga jag tyckte jag kände igen. En av världens största hotellkedjor har valt att ha den av henne grundade World Childhood Foundation, som sin samarbetspartner. World Childhood foundation är ett av hennes projekt som handlar om att försöka hjälpa barn som riskerar att fara illa eller har farit illa pga den del av  vuxenvärlden som är extra hänsynslös och empatisstörd. Hon har verkligen tagit vara på den chans hennes offentlighet har givit henne och iklätt sig rollen som beskyddarinna av de som är allra sårbarast. Hennes arbete sträcker sig  långt utanför Sveriges gränser.

Child foundation 001

Drottning Silvia, Michel Kors och Avicii – tre beundransvärda människor som tagit vara på den position och de tillgångar som livet har givit dem, och därifrån försökt göra och gör fantastisk skillnad för världen.

Men vi andra då?  Vi som inte fyller en arena, träffar världens makthavare eller har ett mode-imperium? Vi kan också göra massor, men i lite mindre skala. Köp Situation Stockholm, skaffa ett fadderbarn, hjälp en tant över gatan eller plocka upp skräp även om det inte är ditt (jag hade för många år sedan en fantastisk arbetskamrat som inte hade någon egen trädgård eftersom han bodde i ett hyreshus – han krattade och gjorde fint i den lilla parken som låg  intill!)

Låt dessa offentliga hjältar och hjältinnor fungera som inspiration och ge oss idéer på saker vi kan göra för att göra skillnad. Känn efter vad som inspirerar och berör dig. Vem eller vad skulle du vilja hjälpa?

Min egen känsla säger mig att vi alla, var och en, har en funktion att fylla. Livet är så klurigt inrättat så vars och ens omsorgriktas mot olika mål för att täcka upp så mycket som möjligt. Någon vill hjälpa hemlösa människor att komma tillbaka in i samhället, en annan brinner för hembygdsföreningen, en tredje är beredd att lägga all sin lediga tid på för lövgrodans väl och ve och du kanske vill hjälpa barn med läxläsning. Döm inte andras engagemang och insats för att du tycker att deras frågor känns oviktiga. Se istället att vars och ens insats tar oss ett steg närmare “BÄTTRE” och ett steg längre ifrån “DET-ÄR-INGEN-IDÉ”.

Lägg din insats på en nivå som fungerar med dina resurser i form av tid och pengar – och bli en superhjälte, du också!

Leave a Reply