En latmask utan diciplin och självbehärskning – eller?

Jag vet inte om du känner igen dig i detta – man hör, läser och ser samma sak gång på gång, man kanske till och med upprepar orden själv för att de verkar självklara. Så en dag når betydelsen av orden in i ens kärnan och helt plötsligt så förstår man vad de egentligen betyder.

Här om dagen då jag stod framför spegeln för att smörja in ansiktet, kände jag plötsligt hur mycket jag tyckte om den kräm jag just hade köpt och nu använde. Den kändes “god” och “bra” för mig. Jag kände mig så nöjd. Jag slogs av en så underlig tanke då jag såg min egen bild i spegelglaset.

-Din stackare, så jag behandlar dig!

Många av de försök som min kropp  gör för att tala om för mig vad som skulle vara bra för mig tar jag till mig med misstänksamhet, jämför dem med vad jag har hört av andra och ofta avfärdar jag det som kroppen försöker säga för att det inte stämmer med vad som hörs där ute i bruset. Jag kände mig faktiskt lite skamsen, för om det är något som jag medvetet vill inspirera till så är ju att vi alla ska tycka lite bättre om oss själva!!!

Jag insåg att vi faktiskt har fått för oss att kroppen, som regel snarare än undantag, drivs av längtan till det som INTE är bra för oss. Vi tror att den bara vill frossa fett, salt och socker. Det enda den vill göra är att slappa och lata sig. Våra kroppar, är tingestar som vi behöver “vakta” för annars gör de dumheter, blir beroende av olika farliga substanser, äter för mycket eller sätter sig i ett hörn och sover. Dessutom så gror i vårt inre farliga saker som en dag flyter upp till ytan som en sjukdom och slår sönder vår tillvaro.
Allt som är “bra” för oss måste vi “tvinga den” att göra  –  äta rätt, träna, arbeta, gå upp, gå och lägga sig.. Vi utgår från att den inte skulle fatta några av dessa bra beslut på egen hand.Om jag fick bestämma själv...

Jag insåg att oftast när tittar mig själv i spegeln så letar jag efter saker jag ska rätta till eller ändra på innan jag går ut och möter världen. Jag vet inte hur din historia med din kropp ser ut, men jag har inte alltid varit så snäll mot min. Jag har skällt och grälat på mig själv över att min kropp inte varit den jag hade önskat mig, inte vacker nog, inte intelligent nog. Du kanske också känner igen dig.. Om vi skulle säga till andra det som vi säger till våra egna kroppar, skulle vi nog stå där ganska så  ensamma (och antagligen med en blåtira…!).

Spegel, spegel på väggen där... (2)
Och trots allt så bär denna trogna vän oss så gott som den bara kan, och om vi bara ger den lite utrymme att uttrycka sig och tystar vårt hackande så har den massor av saker att berätta för oss om hur vi kan hjälpa den att må bättre.

Rent fysiskt är vi inte heller lika i ämnesomsättning, kemi och mineraldepåer, så bara för att alla andra mår bra av en sorts kost så kanske det inte är något som passar dig!
Det finns så fantastisk kunskap om hur kroppen fungerar, forskning som förklarar vår fysiologi, och ständigt gör vetenskapen nya upptäckter, men lyssna till de som är seriösa och låt även din egen kropp få komma till tals som en av parametrarna.

Och kanske kan det ta en liten stund att höra vad den säger eftersom den är så van vid att få ovett, och dina tankar är så färgade av förmaningar om “6-8 brödskivor om dagen” och skrämmande löpsedlar. Genom att lyssna in hur det känns när du tänker på olika saker så kommer ni att hitta ett språk där ni förstår varandra. Varför tror du att du längtar efter avokado, kött eller en tupplur?

När det gäller missbruk så är det självklart andra komponenter involverade, och det är inte dessa signaler som jag talar om. Då krävs det andra åtgärder och en annan typ av hjälp för att komma till rätta med problemen.

Det är en sak till som jag tänkte på där vid badrumsspegeln. Bara genom att se på vår kropp på ett annorlunda sätt så kommer vi att förändra vårt förhållningssätt till oss själva. Genom att byta ut bilden av oss själva som en (för all del finurlig) köttklump, men ändå en klump som följer minsta-motståndets-lag, till att se detta vandrande mirakel som vi faktiskt är. Vi är ett magnifikt system som dessutom konstant berättar för oss hur vi ska kunna hålla oss i bästa möjliga trim så vi håller både länge och väl.

Skiftet kräver dock en komponent och det är kärlek och tillit till vår kropp. Utan att respektera detta vackra vi färdas i, så kan vi inte ta emot det kloka den säger oss.

En fjompig liten slogan flöt just genom mitt huvud! Kanske så irriterande fånig att den fastnar –  i så fall har den kanske gjort nytta ändå 🙂

Your body is your buddy!!!!

Ha det gott så hörs vi snart igen!

 

Leave a Reply