Att gå in i stillhet

Bilen står packad med tält, sovsäck, regnställ, gummistövlar och dagbok – myggmedel står på inköpslistan. Idag bär det av ut i naturen. Under två veckor ska jag använda min vakna tid åt att vända blicken inåt och om natten är tältduken det enda som skiljer mig och stjärnhimlen åt.

meditation 2
Under de senaste 6 veckorna har jag förberett mig för detta äventyr genom att leva så rent som möjligt. Sakta har jag minskat ner och till slut tagit bort de ingredienser i min vardag som skapar kraftiga reaktioner; alkohol, kaffe, kött, raffinerat socker, starka kryddor, blodiga deckare, våldsamma filmer och till slut har också stressen och ett alltför högt tempo har fått ge vika. En detox både i kropp,  tankar och känslor.
Denna förberedelse har i sig varit en process intressant att uppleva. Det har känt som om “volymen har skruvats upp” på insidan av mig. När mina sinnen inte överstimuleras så finns det mer ork i nervsystemet att identifiera och notera det som sker inuti och omkring mig.

Till en början reagerade den fysiska kroppen med ett diffust obehag (det blir ju en sorts “fasta-light”). Musklerna knorrade,  jag kände mig trött och olustig. När den fasen var över så märkte jag hur alla sinnen förstärktes  – syn, hörsel, känsel, smak och doft.  En riktig vinst är att jag känner mig väldigt mycket vigare då jag gör mina övningar. Det är frånvaron av animalier under en period som gör den stora skillnaden. Jag har varit noggrann med att få i mig protein på annat sätt, för annars sliter man bara på sin kropp.

Tankeflödet har varit klarare och tydligare och jag har kunnat se samband som jag aldrig identifierar tidigare. Städningen här har resulterat i ett större fokus och att det inre tjattret har minskat.

Känslolivet har gått lite upp och ner, hit och dit under dessa veckor. Även här har det skett en detox. “Storm, solsken och regnväder” har avlöst varandra och det känns att jag har städat upp en massa skräp. Så tillslut så har vinden mojnat inom mig och jag har kom till ro. All denna förändring och ännu mer har skett innan jag ens har börjat göra ingenting!!! 

Det visade för mig att man kan göra en vårstädning av sig själv även mitt i livets brus och hastighet. Visst kräver det vilja och beslutsamhet, men det gör ju allt som man önskar uppleva.Det var mycket lättare än jag trodde!

Nu är dagen äntligen här för att fara ut i de östgötska skogarna och möta upp alla mina qi gong-vänner från när och fjärran. Jag undrar hur det kommer det att kännas när dessa två veckor är till ända! Har jag månne blivit lugn som en filbunke och vis som en gammal lärd kines eller har jag smitit till nattöppna Statoil och köpt varmkorv och smågodis i lönn? Jag hoppas kunna skicka en rapport någonstans halvvägs.

Ha det gott så länge!

Oum...

Leave a Reply