Hej igen!
Hoppas att du har haft en härlig sommar och njutit av sol, värme och all ljuvlig grönska. Det var länge sedan jag skrev något på min blogg men nu är det nästan med skolstartskänsla som jag sitter här och knattrar på tangenterna.
Know Thyself..
(på svenska “känn dig själv” men det låter mycket härligare på Shakespeare-engelska!!!!)
…. stod det ristat vid Apollos tempel i Delfi, och det var självinsikt som de gamla grekerna uppmanades att söka för att blir lyckligare och få mer harmoni i livet. Självinsikten fortsätter vi att leta efter på de sätt som passar vår tidsålder; via böcker, kurser, föreläsningar, terapeuter, bloggar, app:ar och i vanliga samtal med varandra… Jag tänkte puffa lite för bokläsandet här under hösten och dela med mig av de go’bitar jag läst den senaste tiden. Jag hoppas att det ska inspirera ditt sökande efter Dig.
Sommaren är en period då vi ofta hinner läsa mer än under resten av året. Min syster som är bibliotekare, rapporterade att den här sommaren har deckarläsningen slagit alla rekord (i alla fall på hennes bibliotek). Inte heller självutvecklingsböckerna har hunnit värma sin hyllplats lång stund innan de burits iväg igen av någon ny nyfiken. Jag funderade på om bokvalet var vattendelaren bland Svea rikes låntagare (är man endera mordlysten eller en grubblare?), men kanske har dessa kategorier mer med varandra att göra än man först kan tro.
En deckare målar väldigt tydliga porträtt av människor, både hjältar och skurkar. Huvudpersonerna visar upp egenskaper som vi alla bär frön till inombords, men kanske inte (tack och lov i många fall!) låter gro. I deckar-genren ser man framför allt det destruktiva i full blom. “Vem som är mördar’n” är kanske inte enda anledningen till att dessa böcker är så svåra att lägga ifrån sig…
Självutvecklingsböckerna innehåller beskrivningar av hur vi kan sortera upp våra inre frön, hur vi kan stuva om i vår trädgård när vi inte känner oss väl till mods. Självutvecklingsböckerna hjälper oss att se vilka delar som är starka och vilka som är svaga. Vilka frön har vi låtit gro och växa, men kanske skulle behöva tukta innan de kväver allt annat inom oss? Vilka frön behöver vi placera i soligare läge, vattna och vårda?
Jag läste inte så många deckare i sommar, men en liten hög självutveckling fick jag mig till livs och först ut är uppföljaren till boken Energitjuvar.
KÄRLEKENS ENERGI – om mogna och omogna relationer
Av Ingalill Roos (ISBN 978-917232-160-1, utgivningsår 2008) Den finns att beställa hos www.adlibris.se om du inte hittar den i bokhandeln.
Boken handlar om skillnaden mellan de relationer som när och de som tär på oss. Hur vi kan skapa nya, goda relationer samt arbeta på de relationer som behöver förbättras. Den handlar också om att känna igen de olika delar vi består av.
Automatiskt kliver vi in i roller för att få samspelet mellan oss och världen att fungera. Dessa roller kan i bland bli till livsmönster – draman – som vi nästan tvångsmässigt upprepar, i olika konstellationer. Vi blir den som ska rädda världen, den som inte litar till sin egen kraft och alltid vill bli omhändertagen, “kontrollanten” som känner sig tvingad att bära allt ansvar och inte litar till att andra är lika kompetenta, den som inte “finns” utan ständig bekräftelse och den som behöver bestämma och därför kör över andra… Detta är bara ett axplock, kanske känner du igen dig i någon av dessa? Vi har dem alla inom oss, mer eller mindre.
Det finns oändligt många mönster och roller, arketyper som vi iklär oss. Vår autopilot startar igång livsmönstret så fort en situation triggar oron inom oss. Det är först när vi blir medvetna om skådespelet vi spelar upp, som det går att bryta automatiken.
Författaren tar även upp de viktigaste orsakerna till varför vi tar på oss specifika roller, och beroende på vilka rollerna är, så¨drar vi till oss” en viss sorts människor (eller kanske snarare människor som spelar en viss sorts roller, för att vara mer korrekt).
Den här lilla, behändiga boken passar absolut i Delfi! Det går inte att undvika “skådandet i den egen naveln”, inte heller att syna sina relationer både med nära och kära, och de som man “inte kommer undan” :). Boken skapar både en större förståelse för varför vi människor gör som vi gör, och samtidigt hjälper den till att tydliggöra de relationer som skadar, förminskar och behöver förändras.
För er som tycker om att arbeta aktivt så finns det ett antal frågor att grunna över i slutet av varje kapitel, och man kan också njuta över att hoppa över desamma 😉
Ha det så gott så länge och njut av den vackra hösten!